SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 526 >>

DEVAM: 36. Müezzini Duyan Kişinin Söyleyecekleri

 

حَدَّثَنَا إِبْرَاهِيمُ بْنُ مَهْدِيٍّ حَدَّثَنَا عَلِيُّ بْنُ مُسْهِرٍ عَنْ هِشَامِ بْنِ عُرْوَةَ عَنْ أَبِيهِ عَنْ عَائِشَةَ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ كَانَ إِذَا سَمِعَ الْمُؤَذِّنَ يَتَشَهَّدُ قَالَ وَأَنَا وَأَنَا

 

Aişe (r.anha)'dan rivayet edildiğine göre, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem); Müezzini (eşhedü en la ilahe illallah, eşhedü erine Muhammeden resulullah diyerek) şehadet getirirken duyunca, "Ben de, ben de" derdi.

 

 

Sadece Ebu Davud rivayet etmiştir.

 

AÇIKLAMA:     Bu hadis-i şeriften anlaşıldığına göre Fahr-i Kainat Efendimiz müezzinin şehadet kelimelerini okuduğunu duyunca "ben de seninki gibi, Allah'dan başka ilah olmadığına ve Benim Allah'ın elçisi olduğuma şahidlik ediyorum" anlamında "ben de, ben de" dermiş. Ancak burada Resulullah'ın şehadet kelimelerini duyması sözüyle ezan cümleleri­nin tümünü dinlemiş olması kasd edilmiş olabilir. Nitekim Hakim'in, Hz. Aişe'den rivayet ettiği şu hadis-i şerif de bu ihtimali kuvvetlendirmektedir: "Resulullah (s.a.v.) müezzini işittiği zaman", müezzine, "ben de,ben de" diye karşılık verirdi." Yani Efendimiz müezzinin okuduğu bütün cümleleri ayrı ayrı tekrar etmezdi. Sadece ezan bitince "ben de ben de senin dediklerine aynen katılıyorum" anlamında "Ben de. ben de" derdi. Ezanın bütün cüm­lelerini tekrar etmeksizin sadece bu kelimelerle cevab vermesinin sebebi iki şekilde açıklanabilir: Birincisi:Ya ezanın bütün cümlelerini aynen tekrarlamak farz olmadığı için sadece "ben de ben de" kelimeleriyle yetinmiş olabilir.

 

İkincisi:Yahut bu uygulama "müezzinin sesini duyunca siz de onun de­diğini aynen tekrarlayınız"[522.hadis] emri gelmeden önceki dönemlerde olmuştur.

 

"Ben de" kelimesinin iki kere tekrarlanmasının sebebi de yine iki şekil­de açıklanabilir: Birinci "ben de" kelimesiyle ‘eşhedü en la ilahe illallah’ kelimesine, ikinci "ben de" kelimesiyle de ‘eşhedü enne Muhammeden Resulullah’ cümlesine cevab vermiş olması mümkündür.

 

Ayrıca bu kelimeleri her şehadet kelimesiyle toplam dört kere söylemiş olması da mümkündür.

 

İlim adamları Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ezana icabetinin bizim gibi ‘eşhedü enne Muhammeden Resulullah’ şeklinde mi, yoksa ‘eşhedü enni Resulullah’ şeklinde mi olduğu mevzu’u üzerinde çeşitli fikirler ileri sürmüşlerse de, bu hadis-i şeri­f’in zahirine bakılırsa, O'nun da bizim gibi ‘eşhedü enne Muhammeden Resulullah’ şeklinde ezana karşılık verdiği ve ezana bizim gibi karşılık vermekle mükellef olduğu anlaşılmaktadır.